God dag Norge, her er Helsinki!

Etter gårdagens semifinale, legger nå Helsinki og GP-landsbyen inn femtegiret foran morgendagens spektakulære finale.

I dag er det prøver frem til kl. 23.30 og en siste generalprøve i morgen ettermiddag før finalesendingen. Her hadde ikke fru Halvorsen kommet langt med lovforslaget om sekstimersdag!

Som ventet er det mye sutring idag på grunn av at de ti kvalifiserte landene i går var alle land øst for Tyskland. Det er ganske motbydelig å lese om dumme svensker og enda dummere nordmenn som tar til orde for at MGP skal deles inn i en "vest"-konkurranse og en "øst"-konkurranse. Underforstått en A- og en B-finale? Hvor fordomsfullt og kunnskapsløst er dette? Hold munn, kom dere hjem og lag bedre sanger!

Til tross for det lave musikalske nivået, kan lørdagens finale bli litt av en thriller.

Vinner Sveriges vidunderlige The Ark med sin Scissor Sisters/Mika-infiserte popforføreri? Blir det for moderne for Europa?

Hva med Ukrainas superstjerne Verka Serduchka som i morgentimene idag bykser opp som storfavoritt hos de fleste veddemålsbyråene over hele kontinentet? Han ser ut som en juletrekule og synger en stampende klappe-i-takt-sang (Terje Tysland!)  som har voldsom appell øst for Berlin.

Det er duket for et Middelhavsslag av dimensjoner når strandprinsene fra erkerivalene Tyrkia og Hellas braker sammen med hver sin smittende, fengende og dansevennlige sydendisco-sang. Stopper discokulene ved Middelhavet? Blir det strømstans på Mykonos? Blir det landesorg i Istanbuls heftige klubber? Hvem liker du best?

Eller blir det prinsesse Diana-dukken fra Hviterussland, debutanten Georgia eller Moldovas skramlerock som blir kronet til EM i pop på lørdag?

Går seieren til gårkveldens store publikumsfavoritt Serbia som setter følelse, vemod og lengsel foran strutsefjær og frysefolie?

Og hva med Tyskland som i år stiller med en fremragende artist (Roger Cicero) som synger en sang i Frank Sinatra-stil, men på tysk?

Gårkveldens to "klassiske" sanger fra hhv Slovenia (noe redselsfullt sopransøl) og Latvias seks rølpete tenorer er begge ute på solide publikumsfrierier for et modnere publikum.

Blir det nok en gang 0 poeng for popens hjemland Storbritannia med deres usjarmerende fabrikasjonspop?

Som dere skjønner: ballen er rund, cup er cup og GP er GP og luften her i Helsinki svirrer av disse essensielle spørsmålene.

Ny blogg etter ettermiddagens prøver!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende