Etter fem hektiske prøvedager er det bare å slå fast at årets europeiske MGP er tidenes dårligste musikalsk sett, mens den visuelt sprenger de fleste grenser og smaksretninger. Nei, det er aldri en kjedelig dag i GP-land!

Under tirsdagens semifinale er Maria og Norge start nummer ni. Sangen før henne er Slovenia med et dystert epos der Rebeka tar et kraftig oppgjør med eksen, innestengt i et bur som scenearbeiderne i Beograd hittil har hatt problemer med å åpne. Vi får håpe hun slipper ut til sendestart.

To sanger etter vår Maria kommer kalkuntøydukken Dustin the Turkey fra Irland og er såkalt humoristisk på GPs vegne i sangen Irlande Douze Points. Irland – et kultur- og musikkland av dimensjoner – er delt sånn omentrent på midten i oppriktig og sinne og glede over dette påfunnet. Faktum etter prøvene er at dette går rett hjem, og dette kommer til å sanke stemmer som hagl neste lørdag – for det blir finaleplass, og hva skjer med MGP hvis Irland håver inn sin åttende seier på dette våset? Og, tør vi tenke tanken, hva skjer med Irland?

Over disse svever den russiske superstjernen Dima Bilan, en antiseptisk mannlig poppinup som akter å vinne hele sulamitten, og GP-vinneren fra 1998 Dana International, som selv i grelt dagslys får Celina Middelfart til å ligne en forhutlet værelsespike på et litt loslitt Rica-hotell i innlandet.

Dima ble nr. 2 i 2006 og vil nå bli popkonge av Europa ved hjelp av Justin Timberlakes faste produsent Timbaland og den tidligere OL-vinneren i kunstløp Eugeni Pluschenko som skal skøyte på en medbrakt isbane i takt med de bevrende rytmer i Believe. Sangen er inspirert av australske Rhonda Byrnes film og bok The Secret som kort fortalt går ut på at bare du visualiserer dine mål og tenker positivt, vil du oppnå dem. Er det ikke fantastisk hva en får tid til i løpet av tre minutter? Russland SKAL vinne, de ble nr. 3 i fjor med den superbe Song No 1 som var Top 10 i over 20 land, og bare så vi vet det; Russland ER popens nye hjemland.

Frk International på sin side vil befeste sitt pophegemoni over Middelhavet, hun har komponert Israels suggererende bidrag som handler om ”ilden i dine øyne” og er selvsagt sikker på seier.

Midt oppi dette debuterer frimerkelandet San Marino hvilket er det samme som om Levanger skulle ha sendt eget bidrag. Riktignok synger guttegruppen Miodio på italiensk, men de kaster bort både språk og talent på en virkelig sjaber Take That-kopi. Og apropos italiensk, Sveits’ smellvakre Italia-prins Paolo Meneguzzi var en av forhåndsfavorittene inntil han inntok scenen: Stakkars, vakre, lille vesen, han er simpelthen ikke i stand til å treffe en eneste tone.

Alt dette pluss en armada av fyrrige popdukker med vindmaskiner, stram ansiktshud, volumiøse lepper, kvadratkilometre av solstudiohud og mikroskopiske klesplagg eller litt for trange bukser skal ”ho Maria fra Senja” kjempe imot. Det går seg nok til, skal vi se, nå får hun mårradagen til å bruse seg opp på. God søttandes!

MGP har aldri hatt så lite med musikk å gjøre, men duverden så moro det er allikevel. Jeg er i Beograd på nett og papir og skal ikke gå glipp av en eneste løsvipp!

Jotein Pedersen

Tips oss hvis dette innlegget er upassende