I morgen åpner NRK bursdagspresangen og presenterer fem helger med Melodi Grand Prix i 50-årsgave til oss alle.

Les alle nyheter om Melodi Grand Prix på VG Nett her!

Forventningene er naturlig nok skyhøye. 50-årsjubileet faller sammen med at vi arrangerer den europeiske finalen, 25-årsjubileet for Bobbysocks’ seier og et ukjent antall andre jubileer. 50 år med MGP er ikke bare 50 år med sangkonkurransen, men 50 år med vår kollektiv hukommelse. Pompøst sagt er dette 50 års kulturhistorie, men mest 50 år med fjernsyns- og pophistorie fra et av Europas minste folk og språk – og vi husker godt! Det er NRK som forvalter denne arven på vegne av oss alle. Ifølge dem er ”kun det beste godt nok” og ”dette blir gigantisk”. Så fint, da er vi klare!

Morgendagens første delfinale fra Ørlandet holder et høyt nivå. Her er alt fra trøndersk svartmetall med Keep of Kalessin via disco med Lene Alexandra, Katy Perry-pop med Elisabeth Carew, norsktopp-pop med Gaute Ormåsen, klassisk pop med Johnny Hinde, sjelfullt fra tidligere GP-vinner Maria Haukaas Storeng og for ikke å snakke om Bjørn Johan Muri, nr.2 fra Idol 2007, som for min del kan synge telefonkatalogen og man sitter der henført.

Det er nesten umulig å forutse hvem som går videre til finalen – her kan alt skje!

Les også: Slik kåres den norske MGP-vinneren

Den opplagte vinnerkandidaten kommer Maria Haukaas Storeng med. Make My Day er skrevet av Merethe La Verdi og Mats Lie Skåre og er tilnærmet lik den perfekte popsang – og skreddersydd for Marias stemme. Allerede i første refreng synger man med. Gjør dere klar for slutten der Maria garantert kommer til å ta helt av og gjøre sitt livs opptreden i morgen kveld!

Etter seieren i ’08 var Maria MGP-programleder i fjor og så for det meste ut som en statist fra storfilmen Støv på hjernen fra 1959 – eller ”Maria med ræva”, som Per Sundnes så galant kalte henne under sendingen. Årets pressebilder fra NRK fremstiller henne som kakepynt laget av marengs blottet for menneskelige trekk. Stakkars flotte jente!

Musikkelskere vet naturligvis at Maria har både stemme, hjerte og hjerne i orden – her blir det gåsehud og go’frysninger!

Bjørn Johan Muri har brukt de to årene etter Idol godt. Stemmen har utviklet seg flott og Yes Man er en vidunderlig popreise i Donkeyboy-land med de obligatoriske Morten Harket-frasene som Norge elsker. Men blir det for moderne?

Ellers er det bare å stille med åpent sinn: Keep of Kalessin har glemt gitarsoliene og satset på refreng, gitarvegg og rullende trommer. Steintøfft! Lene Alexandra kan dette med iørefallende refrenger og må vise seg å være en ekte primadonna i Primadonna. Elisabeth Carew kan godt være vår egen overpotente Katy Perry, Johnny Hinde stiller med nydelig, halvmelankolsk P1-pop for oss som har erfart kjærlighetens uetterrettelige bruksanvisninger og Gaute Ormåsen på norsk får garantert fjernsynsskjermer og telefonlinjer til å smelte i en litt røffere stil enn vanlig.

Gratulerer Norge med 50 år i Melodi Grand Prix! Og godt valg!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende