Gratulerer med dagen! Og gratulerer NRK! I går var første prøvedag for sangene på GP-arenaen.  Alt gikk som smurt, alt funksjonerte som det skulle,  og media, delegasjoner og GP-fantaster var strålende fornøyde over fasilitetene og arrangementet så langt.

Riktignok ventes ikke storinnrykket før midt i uken, men dette lover så bra at det vanskelig kan gå galt. NRK med sin dyktige prosjektleder Jon Ola Sand i spissen har lært av andre GP-finaler og har tenkt på hver minste detalj. Steder og situasjoner der det under tidligere finaler hersket kaos og irritasjon er eliminert, arbeidsforholdene er superbe med unntak av toalettforholdene som til dels er av campingstandard. Overalt møtes man av smilende og hjelpsomme medarbeidere – det rapporterte kolleger og venner fra i hvert fall ti-tolv land i går. Bravo, Joa!

Dette er bak kulissene. Selve fjernsynssendingene er bare å glede seg til. Dette er farvefjernsyn på sitt beste og sangene er griselekkert produsert av billedregissør Ole Jørgen Grønlund med en musikalitet og farveforståelse som er sjelden å se. Hvis man kan forestille seg hvordan farverik, overdådig minimalisme ser ut, så er det hva som serveres. Selv Bosnia & Herzegovinas lammende kjedelige tungballade blir interessant med denne kresne regien. Man får håpe at denne sofistikerte stilen holder også i bidragene som roper etter effekter.

Ikke uventet var det Finland og Serbias sanger som var mest interessante. De finske jentene i Kuunkuiskaajat er bare til å spise opp der de stiller i kritthvite kostymer mot knallblå bakgrunn. Her er det kåte Frikar-kast, fele og trekkspill og et nærmest reseptbelagt smittende humør. Kommer ikke de til finale, slutter jeg med GP!

Serbias sarte lille vesen, 22-årige Milan Stankovic, er superstjerne i hjemlandet og ser ut som en 13-årig Marie Bergman med porselenstenner så hvite at man undrer seg om han bruker piasavakost sånn til hverdags. Sangen, Ove Je Balkan (Dette er Balkan) er publikumsfrieri så det holder og samler ikke dén Balkan-poeng, så gjør ingen det.

Etter hver sceneprøve får delegasjonene se prøvene på video og komme med sine innvendinger. Deretter er det pressekonferanse ledet av NRKs Christian Strand. Denne seansen varer i 40 minutter enten artistene har noe vettugt å si eller ikke. Dette kan virkelig bli en prøvelse for oss med noenlunde middles intelligens og tiden kan med fordel varieres etter artistenes språkkunnskaper og meddelsesevner.

Dom etter første prøvedag: La Norvège: douze points!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende