Det var rart å gå på jobb i går. De fleste vet at jeg er norsk, de færreste vet at jeg er fra Helgeland. Jeg hadde ikke før satt meg på plassen min, før kolleger og venner fra Slovenia, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Sverige og Sveits kom og kondolerte meg på grunn av rasulykken i Vefsn. Det var uventet og svært varmende fra fjelland som skjønner hvor grufull en slik ulykke er. Så for hva det er verdt: Den dypeste medfølelse herifra GP-arenaen til Vefsn og Dønna i visshet om at vi tenker på dere midt i tøyset & tullet.

For tøys & tull ble det. Danmarks prøver var en stor skuffelse. De er en av favorittene med sin Police-kopi av en sang (In a Moment Like This) der han og hun faktisk skal elske hverandre lidenskapelig. På scenen så de ut som om de var motparter i lønnsforhandlinger – og sånn kan vi ikke ha det. På pressekonferansen etterpå forsikret de om at de trodde på teksten og at de virkelig mente det de sang om. Jeg bad om at de måtte bevise det og de kvitterte med et luftkyss som Oslo 3-piker utveksler når de møtes i Bogstadveien. Nei, Danmark, dette holder ikke!

Søte svenske Anna fra Sverige var nettopp dét: søt og svensk. Jeg begriper ikke hva folk finner verdifullt og givende i denne uinspirerte balladen hvis tekst-tema er mye bedre formidlet i Kate Gulbrandsens Mitt liv fra 87. At publikum skal vifte med lys under fremføringen kan virke mot sin hensikt og bli ufrivillig komisk. Søte svenske Anna har definitivt ikke sett lyset, og hun gjør det neppe ved hjelp av publikum.

Dagens største latterbølge sørget Michael von der Heide fra Sveits for. Han er en god artist og har en overbevisende fremførelse. Sangen hans heter Il pleut de l’or (Det regner gull) som på engelsk blir Golden Shower, som igjen er navnet på den seksuelle aktiviteten for de som liker å urinere på hverandre. Dette var den brave Michael klar over, og tok tissen ved blæren, eller hva det heter, og sa at sangen hans handlet absolutt ikke om dét. Både sangen og artisten holder i massevis og jeg tipper finaleplass for Sveits.

Entré Safura fra Aserbajdsjan. Hun er 17 år og har årets lekreste og mest påkostede video i en suggererende Bollywood-ballade laget i Sverige som er manges favoritt. Jeg var overbevist om at hun ville falle igjennom på scenen, men det gjorde hun ikke. Der og da tok jeg et oppgjør med mine fordommer, for hun var virkelig praktfull.

Men hun er 17 år. Det tror jeg ikke et skvatt på, for jeg omgås 17-åringer til daglig, er selv to-barnsfar og er hun 17, så er jeg prinsesse Ragnhild. Dermed bad jeg om at hun måtte bevise sin alder, og fikk via tolker forsikringer om at hennes mor ville vise meg passet hennes på mitt hotellrom kl. 8 i morgen tidlig. Jada, jeg vet at man aldri skal spørre om en dames alder, men er du 17, er du heller ingen dame, så jeg hadde lov.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende