I dag sier jeg “herzliche Glückwunsch” til Tysklands sanger Lena som blir 19 år i dag. Se det eksklusive bursdagsintervjuet på VGTV i dag.

Med Lenas ankomst til GP-sirkuset, er endelig pophysteriet kommet til by’n. Denne uken raste debutalbumet rett til topps i Tyskland, det samme ventes å skje i Østerrike, Sveits, Belgia, Polen, Slovakia og Tsjekkia i løpet av kort tid. Det norske plateselskapet venter bare på seier, så utgis det i Norge ledsaget av tung markedsføring.

Lena er en popsensasjon – slik vi liker dem. En alminnelig skjolejente fra Hannover som kommer fra intet og blir stjerne over natten. Satelite har herjet hitlistene på kontinentet i månedsvis, og for en gangs skyld øyner en av “de fire store” i GP en seier.

Selv kvalitetsmagasiner som Stern og Der Spiegel har analysert fenomenet, og Stern treffer spikeren på hodet når de hevder at nå er det tid for “naturlighet” i popmusikken. Lena er nettopp naturlig, en livsglad ungjente som er forelsket og evner å formidle det. Her er det ikke noe fiks koreografi eller effekter, hun danser som 19-årige jenter flest i en enkel svart kjole – et førstevalg for kresne jente-klesskap over hele Europa.

At Tyskland i tillegg stiller som land 22 under finalen er en stor fordel. Etter to timer med kjedelige ballader, pretensiøs koreografi og pompøse “stjerner”, er hun en sann befrielse med sin smilende sjarm og 19-årige tilstedeværelse som etser seg inn i fjernsynsskjermen. Etter gårdagens prøver tror jeg på tysk seier.

I den andre enden av resultatlisten tror jeg Storbritannia befinner seg. Årets bidrag er ikke annet enn pinlig og skammelig fra landet som ynder å kalle seg “popens hjemland”. Sangen mangler det meste, deriblant refreng. Vokalisten Josh synger så fascinerende surt at man til tider er fristet til å løpe opp på scenen for å hjelpe stakkaren. Royaume Uni – nil points!

Spanias prøver i går var som ventet meget gode. Her er det latinsk livsglede i en litt gammeldags vals som syder av Middelhavet, og en vokalist, Daniel Diges, med både hjerte og stemmebånd på plass.

At halvparten av “de fire store” stiller med kvalitetsbidrag og er blant favorittene, er berikende for GP på alle plan. Det borger for interesse fra massene på kontinentet som igjen smitter over til landene øst for Berlin – sånn skal det være!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende