Nå er nettopp den første gjennomgangsprøven ferdig, der man har sett hele morgendagens semifinale.

Den åpner med überpompøs, Carl Orff-inspirert musikk ledsaget av smilende ansikter fra alle folkeslag. Deretter står de tre programlederne blant publikum, og det er Nadia Hasnaoui i flaskegrønn, lang kjole med skulderbesetning som får æren av å si de legendariske ordene: “Good evening Europe!”

Haddy N’jie er sjokkerende vakker i en mørkeblå lang kjole, mens blondinen Erik Solbakken blir litt blek og fattet i sin tradisjonelle dress med hvit, åpen skjorte – og ser ut som en finansanalytiker fra DnB Nor som har gått feil.

Alle tre snakker et forbilledlig engelsk, mens Hasnaoui supplerer på et uklanderlig fransk.

De tradisjonelle postkortene består av bilder fra de respektive lands hovedsteder der ungdommer hyler i Ti-i-skuddet-stil. Det kan da umulig være verdt arbeidet og pengene, de maks 10 sekundene de varer? Resten er publikumsbilder fra arenaen og nærbilder av artistene som står nervøse i kulissene før de entrer scenen – en artig detalj som skaper nerve i programmet.

Moldova åpner ballet der Olia Tira er kledd i en kort ballettkjole i sølv, over et porno-korsett i svart og herskerinne-støvletter til over knærne. Fryktelig vulgært selvfølgelig, men stor komikk for oss med litt gal humor.

De finske jentene i Kuunkuiskaajat overbeviste nok en gang – trampeklapp og applaus i pressesenteret.

Serbias Milan Stankovic var om mulig enda blondere enn de finske jentene i en mini dueblå sjakettjakke over hvite fritidsslacks. Hvite busker fordrer sin mann, som det heter, mens den dansende Milan mer ser ut som en flyvertinne fra Serbian Airways som har forsynt seg litt for mye av godsakene på trallen.

Maltas Thea Garrett ser ut som en ung Liza Minelli på en usedvanlig edru dag og synger meget overbevisende. Sceneshowet er svært delikat der det vokser englevinger bak henne. Stor applaus i pressesenteret.

De greske muskelgutta Giorgos Alkaios & Friends er i hvitt og fremstår mer som personlige trenere på en gøyal sommerfest enn som moderne popartister. Dette er Middelhavs-macho så det holder, og de går garantert til finale.

Hviterusslands gruppe 3+2 er ubetalelige der de tre kvinnene ser ut som juletrekuler i sine paljettballkjoler. Og vips spretter det opp sommerfuglvinger bak dem i pakt med tittelen Butterflies, så her er det både jul og sommer på en gang.

Island er siste og 17. land ut med en drøvtyggende discosang som ikke går noen steder, men den glemmes fort på grunn av Hera Björks rød-lilla ballkjole som ikke er for den svakhjertede.

Konklusjon etter første gjennomgang: Meget god gjennomføring, flotte programledere (litt mer stasj & tull på blondinen, takk!) og deilige, underholdende kostymer på hele bunten.

Jeg tror disse 10 går til finalen:

Moldova

Finland

Serbia

Bosnia & Herzegovina

Belgia

Malta

Albania

Hellas

Hviterussland

Island

Tips oss hvis dette innlegget er upassende