I går kveld kuliminerte en ukes festrus i Oslo da  byen inviterte til offisiell, storslagen åpningsfest i Rådhuset. Som en henført byrådsansatt sukket: “Jeg tror ikke det har vært festet så mye i Oslo siden frigjøringen.”

Det var som det måtte være; en kakafoni av skjønnhet, blitzregn, latter og skråling. Absolutt kaos foran barene som gikk tomme for glass og en evig kurtisekamp delegasjonene imellom for å få mest mulig oppmerksomhet rundt sine stjerner.

Luften var stinn av taxfree-parfyme, kjolestoff og solstudiohud så innbydende at man kunne tro man befant seg i en silkehimmel. Smilene var så kritthvite at det virket som om en hvit tornado hadde fart over Rådhusplassen. Her var alle knep tillatt i et EM i luftkyssing der alle var “wunderbar” og “gorgeous” for en stakket stund. En GP-fest er glitrende overfladiskhet satt i system og showbiz-myter i høyeste potens. “Dahling, how are you?”

Enkelte slapp å kjempe om oppmerksomheten. Overalt der tyske Lena gikk, var det som om det var Pave- og Obama-besøk på en gang. At hun i tilegg feiret 19-årsdagen sin, la ingenlunde demper på mediahysteriet som nå nærmer seg kokepunktet blant den kontinentale presse.

Åpningsfesten var et praktfullt punktum for en festuke der Oslo og Bærum har vist seg fra sin beste side. Ikke bare klimatisk, men ikke minst menneskelig. Selv det absurde prisnivået glemmes når de utenlandske gjestene beskriver sine inntrykk. Eller som en kollega fra Vilnius, en av Europas vakreste byer, sa: “Dere nordmenn er så hyggelige at vi ikke merker at dere raner oss på høylys dag!”

Men nå er det slutt på hyggen og kosen. I dag setter GP-sirkuset inn femtegiret med prøver frem til kl. 23.00 på arenaen.  Hittil har landene prøvd individuelt, i dag gjennomkjøres selve sendingen slik den skal gå i morgen kveld. Hvert sekund teller, nå skal resultater av en ukes intense prøver settes ut i livet. NRKs stab har fått mye godord denne uken, ikke minst for sin militære presisjon når det gjelder å holde tidsskjemaet.

Selv om musikken til tider er så dårlig og kjedelig at det nærmer seg smertegrensen, er det bare å nyte fjernsynsbildene og forestille seg det minutiøse maskineriet bak kulissene. Skift batteri i fjernkontrollen og kjøp inn føde til sofafesten i morgen!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende