Gratulerer til Europas gladeste 19-åring, Lena fra Hannover og Tyskland! For første gang siden 82 vant Tyskland etter å ha vært forhåndsfavoritt og oppnådd platesuksess på kontinentet. Nå venter resten av Europa.

Det naturlige og enkle vant årets GP-finale. Det kan tyde på at publikum har fått mer enn nok av pompøse utstyrsnumre og pretensiøse “stjerner”. Nå vil vi ha nabojenta og – gutten å heie på. Musikalsk er Satellite nåtidspop i naivistisk Lily Allen-stil med et smittende humør. I år var det de rytmiske sangene som kom høyest på resultatlisten, hvilket gikk utover balladene.

Norge kom på 20. plass, en av de dårligste plasseringer et vertsland har oppnådd i en finale. Etter en snublende generalprøve, ble det verre under selve finalen. Nervøsiteten ødela for Solli-Tangen som aldri klarte å hente seg inn etter feilskjærene i sangens begynnelse. Dette har ingenting med talent å gjøre, men med rutine og erfaring.

Med denne plasseringen mislyktes NRKs Solli-Tangen-strategi – og den ligger nå ligger i grus. Siden før de norske delfinalene lå det i kortene at Solli-Tangen var NRKs favoritt og/eller ble behandlet annerledes enn de andre deltagerne. Han var f.eks den eneste artisten som opptrådte på hjemmebane.

Her hadde vi en GP-vinner – i et vertsår – som virket litt uinteressert, som omtalte GP i til dels negative ordelag hvilket toppet seg på gårsdagens pressekonkurranse der Solli-Tangen omtalte bidraget som “Rema 1000″. Om det var humor, kan han være sikker på at det ikke er en humor som de som stemte og heiet ham frem til seier forstår.

Solli-Tangen ble en uskyldig, men også deltagende brikke i en GP-delegasjon som satte egen agenda foran den profesjonelle. I tillegg er det kommet frem uheldige koblinger mellom privatliv og jobb som i uansett bransje ikke er ønskelig. Han ble behandlet som en kommersiell popstjerne fra et kommersielt selskap, bare på en uprofesjonell og klønete måte. En norsk GP-vinner er ikke som andre popstjerner. Han/hun er stemt frem av publikum i en konkurranse finansiert av det offentlige og har et ganske annet utgangspunkt for en karriere enn øvrige utøvere. Deri ligger privilegier og plikter. Solli-Tangens leir tok grådig for seg av godene, men tok for lett på pliktene.

Når medlemmer av den norske delegasjonen i tillegg er så freidige å mene noe om den svenske fiaskoen, er det åpenbart at det er problemer med gangsynet på Marienlyst.

Hovmod står som kjent for fall. NRK må nå rydde opp i etikkaoset som rir GP-redaksjonen og evaluere Solli-Tangen-perioden. Solli-Tangen selv lider fra mandag samme skjebne som julenissen trettende dag jul: absolutt uinteressant.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende